Google Power Search – et nettbasert kurs

14. februar 2020
14. februar 2020 ingridhammer

Det er mange faktorer som spiller inn i hvordan man finner informasjon på nett. Googles søkemotor er veldig enkel å bruke, men den inneholder flere egenskaper som kan utnyttes for mer presise søketreff. Foreleseren vår, Arne Krokan ga oss en praksisoppgave om nettopp dette, der vi skulle gjennomføre et kurs i Googles Powersearch. Gjennom dette kurset har jeg blitt opplyst om hvilke faktorer som er med på å bestemme rangering på trefflisten.

I dette kurset blir vi introdusert for 6 deler som tar oss gjennom forskjellige måter å effektivisere søk på Google. Etter hver del må man besvare noen praktiske oppgaver, før man kan gå videre til neste del. 

Del 1

Den første delen er en introduksjon som gir deg en grunnleggende forståelse om hvordan Google opererer. Videre snakkes det om hvordan man kan bruke bilder og farger til å filtrere søket ditt, og i tillegg få opp konkretiserte søketreff. En av måtene er å søke med bilder, i stedet for ord – dette kan man spare mye tid på.

Denne delen tar også for seg å inkludere og ekskludere treff.
I Googles søkemotor blir ord som “og” og “eller” blir ekskludert fra søketreffene. Små ord som dette kalles for stopp ord. Å inkludere slike små ord vil ikke påvirke resultatene, men det vil senke ned søkeprosessen. Ved å inkludere + tegnet foran ord som vanligvis blir ekskludert fra søkemotoren, gir du beskjed om at Google inkludere disse ordene.
Det hender også at du vil ekskludere enkelte sider som inneholder spesifikke ord fra søket ditt. Da kan du bruke – tegnet, foran ordet og etter.Du kan også bruke denne funksjonen til å inkludere eller ekskludere treff på spesifikke sider og ulike format som PDF.
Et annet punkt som også blir tatt opp er å bruke “command” og “f”, for å søke på enkelte ord inne på en side.

Del 2

I del 2 av kurset blir det gått gjennom forskjellige verktøy som Google tilbyr. Verktøyene blir demonstrert gjennom forskjellige medier som for eksempel nyheter, videoer eller bilder, og hvordan man kan avgrense søket til en av disse.

Del 3

Tredje del av kurset består av flere nyttige tips som viser oss hvordan vi kan konkretisere våre søk enda mer. I hovedsak tar det for seg hvordan du kan innstille søket ditt til ulike filtyper, som PDF filer.  Videre blir du introdusert til “Advanced search”, en funksjon som gir mer avanserte søketreff. 

Del 4

Denne delen tar for seg verktøyene for å stille inn søket etter årstall, slik at du eksempelvis kun får opp resultater mellom 2016-2019. Dette er svært nyttig når man ønsker å forholde seg til oppdaterte artikler og nyheter.

Del 5

Del 5 av kurset tar for seg problemet om hvordan vi kan vite om søketreffene er fakta, og om vi kan stole på det vi blir introdusert for. Å kunne lene seg pålitelige kilder er svært viktig, enten du er en student som meg, i arbeidslivet eller i andre sammenhenger. Google har et verktøy for nettopp dette.

Del 6

Den siste delen av kurset består av en oppsummering av alle punktene som blir gjennomgått, der vi i tillegg får informasjon om hvordan vi kan kombinere Googles verktøy for å optimalisere søk,- og søketreff opplevelsen vår.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *