Blockchain og kryptovaluta

26. januar 2020
Posted in Teknologi
26. januar 2020 ingridhammer
Blokkjeder og kryptovalutaer forventes til å løse viktige utfordringer i samfunnet, blant annet i næringslivet og offentlig sektor. Sikrere IT- systemer, økt sikkerhet, personvern og effektivitet i helsesektoren er også forventet. Men hva er egentlig kryptovaluta og hva er teknologien som ligger til grunn, blokkjede?

Hva er kryptovaluta?

Kryptovaluta er en digital valuta, altså penger som kun eksisterer på internett. Den mest kjente kryptovalutaen er Bitcoin, en kryptert valuta som legger opp til at en veksler virkelig valuta inn «nettpenger». Målet med kryptovaluta er å effektivisere betalinger ved å gjøre de enklere og raskere.
Ved  å prøve å forstå hva kryptovaluta innebærer, kan vi sammenligne det med «vanlige» penger. I motsetningen til den norske kronen, som er sentralisert og kontrollert av Norges Bank, er kryptovaluta desentralisert og myndighetene har ikke kontroll over det.

Teknologien bak – blockchain

Selv om bitcoin og blockchain blir mye brukt om hverandre, kan blockchain brukes til langt mer. Blockchain, eller blokkjede, er teknologien som ligger til grunn for bitcoin og andre kryptovalutaer. Blockchain er et konsept hvor all informasjon er anynomisert og lagres for alle, eksempelvis en digital pengeoverføring eller en kontrakt med overføring av eiendommer og biler. Vi kan med andre ord forklare blockchain som en digital regnskapsbok, som alle har tilgang til.

Blockchain revolusjonerer global handel

Globale shipping-selskap håndterer stadig transaksjoner, konteringsbrev, salgskontrakter og havnedokumenter. Dette utgjør store mengder av papir, og blockchain gjør det mulig å eliminere eller redusere papirarbeid en gang for alle, noe som er en stor del av forsendelser verden rundt. Ved bruk av blockchain teknologi sparer shipping selskaper verdifull tid og ressurser, når en transaksjon kan godkjennes elektronisk og verifiseres på en sikker måte. Dette gjør også at den ikke kan endres eller slettes av noen brukere eller utenforstående.

Teknologibedriften IBM og shipping-selskapet, Maersk lanserte i 2018 «TradeLens«, et økosystem brukt til å utnytte blockchain teknologien for globale forsyningskjedesystemer. Hovedmålsettingen bak TradeLens  er å gi virksomheter og myndigheter langs forsyningskjeden en enkel og sikker kilde til fraktdata, og til slutt effektivisere global handel. Dette har Maersk gjort ved å bruke en krypteringsprosess for å koble sammen port-og terminaloperatører, lasteeiere, tollmyndigheter og transportfirmaer.

Kilder

Pope, S (2019) Blockchain To Be A Gamechanger For Global Shipping Lesedato: 26.01.2020

https://www.forbes.com/sites/stephenpope/2019/10/16/blockchain-to-be-a-gamechanger-for-global-shipping/#3f5cd129512a

Hva er blokkjeder og hva kan det brukes til? Lesedato: 26.01.2020

https://www2.deloitte.com/no/no/pages/technology/articles/blokkjeder-bruksomrader.html

 

 

Comment (1)

  1. Veldig fint og oversiktlig innlegg! Du forklarer begrepet på en veldig god måte, og jeg liker at du tar vinklingen fra bitcoin og ned til blockchain. Du presenterer også spennende eksempler ved hvordan blockchains kan brukes i global handel.

    Skulle du jobbet enda mer med innlegget hadde jeg lagt til noen avsnitt der du drøfter positive/negative sider ved blockchain teknologien.

    Du skriver veldig bra, jeg gleder meg til å lese flere av innleggene dine:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *