Airbnb – verdens største hotellkjede?

19. januar 2020
Posted in Plattformer

Airbnb er er en nettbasert markedsplass som lar privatpersoner eller utleiefirmaer leie ut huset, leiligheten eller et privat rom til reisende. Selskapet hadde sin oppstart i 2008 og har siden vokst til en sterk konkurrent til hoteller over hele verden. Airbnb tilbyr opphold over hele verden og opplevelser knyttet til oppholdene, hvor du kan velge alt fra luksus til camping.

Hvordan har Airbnb klart å vokse til det som trolig nok er verdens største hotellkjede? 

Airbnb senker transaksjonskostnadene

En av grunnene bak Airbnbs store suksess kan sees på bakgrunn av at de har kuttet transaksjonskostnadene. Med transaksjonskostnader snakker vi om hvilke ressurser som benyttes når vi skal foreta et kjøp.

Transaksjonskostnadene som er nevnt nedenfor er tidskrevende kostnader som forbrukere trinnvis gjennomgår før et kjøp. Arne Krokan delte disse punktene med oss i forelesningen:

  • Undersøke alternativer – søkekostnader
  • Hva gjør de? – informasjonskostnader
  • Hvordan kan jeg bestemme meg? – vurderingskostnader
  • Fikk jeg det jeg bestilte? – evalueringskostnad
  • Hvordan kan jeg få igjen pengene? – tvangskostnad

Søke- og informasjonskostnader – Undersøke alternativer

Vi bruker som regel mye tid på å undersøke ulike valgmuligheter knyttet til vår neste reise. Faktorer som pris, beliggenhet og type sted er faktorer som vi går gjennom for å gjøre det beste valget. Airbnb har gjort det enklere for potensielle gjester å finne frem, ved at de har optimalisert deres søke- og informasjonskostnader. På Airbnb sin nettside kan man blant annet bruke en kart-funksjon som viser eiendommer innenfor attraktive områder, i tillegg kan man enkelt velge tidspunkt gjennom en kalender som viser tilgjengelighet, samt de prisene som gjelder for de valgte datoene.
Airbnb har også senket transaksjonskostnadene ved at hver vert skriver all nødvendig informasjon om stedet, der det legges vekt på fasiliteter og nærområdet.

Vurderingskostnad – Hvordan kan jeg bestemme meg?

En annen transarksjonskostnad er vurderingskostnad, altså omdømme. På airbnbs nettside finner man alle anmeldelser fra gjester som har bodd der tidligere, slik at man har all nødvendig informasjon for å ta beslutninger.

Evalueringskostnad – fikk jeg det jeg bestilte?

Etter oppholdet vil man få muligheten til å evaluere oppholdet, hvor gjesten skal svare på spørsmål angående generell opplevelse, renhold, innsjekk og lignende. På denne måten kan gjestene uttrykke misnøye eller gi positive tilbakemeldinger.

Tvangskostnad – Hvordan kan jeg få tilbake pengene?

Dersom gjestene ikke er fornøyd har Airbnb forebyggende retningslinjer for å hjelpe til dersom slike situasjoner oppstår. Airbnbs «rating» system vil også gi vertene en god indikasjon på hva som må forbedres, slik at refundering av oppholdet ikke blir nødvendig.

Airbnbs nettverkseffekter

Nettverkseffekter kan  og kan enkelt forklares ved nye brukere av en vare eller tjeneste skaper verdi for eksistrende brukerene av varen eller tjenesten. Nettverkseffekter fungerer som en spiral, ved at tjenesten vokser i verdi jo flere individer som benytter seg av tjenesten.
Så i utgangspunktet, når flere personer booker et opphold gjennom Airbnb, jo mer verdt er det for et individ å leie ut hjemmet sitt (og omvendt). Dette sørger også for økt konkurranse, noe som betyr bedre utvalg for forbrukeren. På denne måten har Airbnb vokst til den største markedsplassen for boligutleie i verden.

 

Kilder:
Press Association (2018). What is airbnb Lastet ned 19.januar 2020 fra:
https://home.bt.com/lifestyle/travel/travel-advice/what-is-airbnb-11363981595930

Gerdeman, D (2018) The Airbnb Effect: Cheaper Rooms For Travelers, Less Revenue For Hotels Lasted ned 19.januar 2020 fra:
https://www.forbes.com/sites/hbsworkingknowledge/2018/02/27/the-airbnb-effect-cheaper-rooms-for-travelers-less-revenue-for-hotels/#445ea751d672

Folger, J (2019) Pros and cons using airbnb Lasted ned 19.januar 2020 fra:
https://www.investopedia.com/articles/personal-finance/032814/pros-and-cons-using-airbnb.asp

Comment (1)

  1. Du skriver strukturert med god flyt. Fine oversiktlige overskrifter og avsnitt. Fint du skriver forklarende om transaksjonskostnader og nettverkseffekter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *