Kunstig intelligens – noe å frykte?

12. januar 2020
Posted in Teknologi
12. januar 2020 ingridhammer

Kunstig intelligens, eller Artificial Intelligence (AI), er et brennhett tema som sakte men sikkert vokser seg stadig større i vår hverdag og på våre arbeidsplasser.

Hva er kunstig intelligens?

Så hva er kunstig intelligens? Med enkle ord er kunstig intelligens såkalt maskinlæring med målsetning om at maskinene skal etterligne menneskelig atferd og tenkning. Kunstig intelligens vokser stadig og utvikles mer avansert og større enn før, og spørsmålet når AI vil overgå menneskelig intelligens er det mange som stiller seg. En del frykter for at arbeidsplassen kan bli erstattet av roboter og datamaskiner.

Men det er kanskje ikke like skummelt som folk skal ha det til?

Kunstig intelligens har lenge vært en del av hverdagen vår, og det den vanlige person merker det mest er på personifisering. Eksempelvis Netflix som står klar med anbefalinger av serier og filmer basert på seerhistorikken vår, Apples Siri som svarer på spørsmålene våre og autokorrekt i søkefeltet på Google. Dette er selvsagt store fordeler som gjør livene våre enklere og mer beleilig.

Kunstig intelligens i arbeidslivet

Mange ser det uendelige potensialet ved kunstig intelligens som kan bidra med å effektivisere og forbedre en stor del av arbeidsmarkedet. Kunstig intelligens brukes i hverdagen, men også i selskaper. Eksempelvis for å forbedre kundeservice, forbedre kundeforhold samt og ansette de rette personene. I jobbintervjuer brukes det algoritmer for å scanne arbeidstakere, noe som gjør at arbeidsgivere i stedet kan fokusere på dype intervjuer og andre aspekter ved potensielle kandidater. Verden i dag står overfor en teknologisk revolusjon, kanskje den største siden den industrielle revolusjon, sier Morten Goodwin.

Men hvordan hadde verden tatt i mot kunstig intelligens som stedfortreder for lege, advokat og jagerpilot? Yrker som kjennetegnes ved menneskelig kontakt, empati og tillit – er verden klar for å bytte ut kirurger for roboter?

Kunstig intelligens i fremtiden

Foreleseren vår Arne Krokan utfordret oss med tankevekkende spørsmål om hva ny teknologi gjør med livene våre, og hvordan vi skal forberede oss på livet i fremtiden. Teknologien forbedres stadig og har en stor positiv effekt på produktivitet og effektivitet, både i hverdagen og i arbeidsmarkedet.

Kunstig intelligens er på god vei til å forbedre hverdagen vår på måter vi aldri kunne ha sett for oss. Kanskje er det greit at monotone arbeidsoppgaver som er utsatt for automasjon – blir automatisert? Vi blir stadig introdusert til ny teknologi, hvor vi tilpasser og tilrettelegger oss alt etter som. Det som virket skummelt for 10 år siden, er noe vi nå ser på som en utrolig fordel å ha i samfunnet, og det er kanskje slik vi kommer til å se på kunstig intelligens når den trer i kraft for fullt.

Kilder:
Mørch, S (s.a) Robotene kommer – er du klar? Lesedato: 11.01.2020
https://talerlisten.no/robotene-kommer-er-du-klar/

Smestad, G (2018). Hva er kunstig intelligens og hva er fordelene? Lesedato: 12.01.2020
https://www.meltwater.com/no/blog/kunstig-intelligens/

Comments (2)

  1. Dette var et bra og informativt innlegg. Du skriver på en oversiktlig måte, og jeg liker veldig godt at du bruker underoverskrifter i innlegget!

    Kunne gjerne ønsket meg en liten innledning som presenterer hva teksten skal handle om, samt en avsluttning som trekker sammen noen av de spørsmålene som stilles gjennom teksten.

    Du skriver godt allerede, så jeg gleder meg til å lese flere av innleggene dine:D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *